Nasze wina

Rośliny ze Skarpy Dobrskiej

Jednym z naszych celów jest prowadzenie winnicy w zgodzie z naturą. Stąd też nazewnictwo naszych win pochodzi od roślin, które są charakterystyczne dla sąsiadującego z nami Rezerwatu Skarpa Dobrska. Kwiaty będących pod ochroną miłków, zawilców, orlików oraz wawrzynków ubogacają teren wokół winnicy, a porastające bluszcze nadają miejscu wyjątkowego klimatu.

Adonis

Miłek wiosenny jest niewielką byliną o wzniosłym i kępiastym pokroju oraz pojedynczych żółto-barwnych kwiatach. Dzięki pierzastym liściom roślina wygląda delikatnie i zwiewnie. Kwitnie późną wiosną od kwietnia do maja.

Anemone

Zawilec wielkokwiatowy jest rośliną bardzo rzadko spotykaną w Polsce. Kwitnie wiosną oraz pod koniec lata. Może dorastać nawet do 50 cm wysokości. Kwiaty są bardzo pokaźne – białe płatki zamykają się na noc, otulając dużą, żółtą główkę. Dniem obracają się w kierunku słońca.

Aquilegia

Orlik pospolity jest jedną z najbardziej znanych bylin dzięki swoim oryginalnym kwiatom, które są dość duże i dzwonkowate, zakończone haczykami. Kwitnie na rozgałęzionych pędach latem, jednak ze względu na szaro-zielone karbowane liście jest rośliną dekoracyjną przez większą część sezonu.

Daphne

Wawrzynek wilczełyko jest niewielkim krzewem liściastym. Kwitnie wczesną wiosną rozsiewając delikatny, przyjemny zapach już na przełomie lutego i marca. Obsypuje się różowym lub białym kwieciem, a następnie wypuszcza jasno-zielone liście. Nierzadko w sierpniu na krzewie pojawiają się małe, czerwone owoce.

Hedera

Bluszcz pospolity jest jednym z najpopularniejszych bluszczy występujących w Polsce. Dzięki swoim zimozielonym liściom zachowuje dekoracyjny wygląd przez cały rok. Może rosnąć zarówno w formie płożącej, jak i pnącej. Owoce jak i cała roślina są trujące.

Jakość

Ubieranie wina to dla nas bardzo ważna sprawa, ponieważ często dojrzewa ono jeszcze w butelce. Aby klient dostał produkt najwyższej jakości ważne jest zatem zapewnienie odpowiednich warunków do jego przechowywania.

Korki

Do butelkowania naszych win używamy korków francuskich. Są one wykonane w 100% z kory dębu korkowego pochodzącego z Portugalii. Szacuje się, że 85% powierzchni korka zajmują gazy, dzięki czemu podczas leżakowania w butelce, dochodzi do mikrooksydacji. Jest to proces dozowania minimalnej ilości tlenu, za pomocą którego wino cały czas dojrzewa i szlachetnieje. Budowa korka daje gwarancję przechowywania wina przez 5 lat. Używane przez nas korki nie powodują tzw. „choroby korkowej”, odpowiedzialnej za destrukcję aromatów wina.

Butelki

Wszystkie nasze wina przechowujemy w butelkach o pojemności 0,75 l i oliwkowe barwie. Ciemne zabarwienie chroni wino przed szkodliwymi promieniami słonecznymi. Dzięki temu wino długo zachowa swoją świeżą barwę. Wina białe przechowujemy w butelce typu alzackiego – smukły kształt pozwala na szybsze schłodzenie zawartości. Dla win czerwonych przeznaczamy butelkę typu bordoskiego o cięższej budowie. Posiada ona większe zagłębienie w dnie niż typowa butelka bordoska. Podczas dekantacji osad z wina z większą łatwością zostaje przy dnie.

Etykiety

Mówi się, że etykieta, a nie butelka powinna być opakowaniem wina. Poza przyciągającą wzrok etykietą przednią, przygotowaliśmy rozbudowaną kontretykietę. Na niej zawarliśmy dodatkowe szczegóły, tj. wartości kwasowości, cukru resztkowego oraz datę zbioru. Dzięki tym informacjom potencjalny konsument będzie wiedział dokładnie, o jakich parametrach wino pije. Istotny jest również fakt, że etykiety są wydrukowane na specjalnym papierze winiarskim. Nie ma więc obawy, że pod wpływem cieczy etykieta się pomarszczy, a druk rozmaże.